Nyt Samarbejdsudvalg i Ribe Å

Nyt Samarbejdsudvalg i Ribe Å

Efter flere års uenigheder i samarbejdsudvalget for Ribe å, har en del af medlemmerne ikke kunnet se andre muligheder, end at træde ud af det eksisterende udvalg og organisere sig under ”Samarbejdsudvalg Ribe Vest”.

Den nye sammenslutning, der kommer til at gå under navnet ”SU Ribe Vest”, sammensættes af Ribe Sportsfiskerforening, Konsortiet Ribe Vesterå, Jels Fiskeriforening og fiskeriberettiget Claus Julius Blomgreen. SU Ribe Vest har netop afholdt stiftende generalforsamling og alle indledende øvelser er på plads, dog fortsættes medlemskabet af samarbejdsudvalget for Ribe å, indtil 31/12-2014. Foreningerne i det kommende SU-Ribe Vest, har så mulighed for, i indeværende år, at bidrage både med elfiskeriet efter laks og evt. grusprojekter under det nuværende samarbejdsudvalg.

Vi er alle i SU-Ribe Vest ærgerlige over at sammenslutningen skal deles i to, men vi ser det som den eneste mulighed, i forhold til at etablere et samarbejde i Ribe å. I de seneste år har foreninger under Samarbejdsudvalget kæmpet for at ændre kulturen i udvalget, en kultur der har været præget af mistillid. Hvilket gør at gode frivillige kræfter spildes og det er meget svært at få øje på det konstruktive samarbejde i udvalget. Netop det konstruktive samarbejde burde være en styrke, ved netop et samarbejde på tværs af foreninger, men det har desværre ikke vist sig at være tilfældet i Ribe å systemet. Vi er løbet tør for løsninger og kan ikke se andre muligheder, end at etablere en ny sammenslutning.

Vigtigheden i at fastholde et samarbejde omkring vandpleje i å-systemet skal være og er meget større end gamle uenigheder og SU-Ribe Vest vil arbejde målrettet for, at der skabes en god forbindelse mellem de to sammenslutninger i forhold til vandplejearbejdet.

Det er i alles interesse at åens fiskebestand øges og i SU Ribe Vest håber vi, at vi på dette område kan nå til enighed omkring et samarbejde.

I forhold til lovgivningen er der ingen regler for at oprette en sammenslutning, reglerne kommer først på tale når der skal ansøges om laksekvote. For at kunne få tildelt en laksekvote, skal flg. kriterier være opfyldt:

  • Sammenslutningen skal være en åben sammenslutning af fiskeriberettigede langs Ribe å.
  • Der er et krav om indberetningsside – hvor laksefangster kan registreres.
  • Krav om tilknytning af opsynsmænd.
  • Krav om aktiv deltagelse i vandpleje.

Især det sidste punkt, var i 2012 ved at koste Ribe å-system laksekvoten, da der på vandplejesiden havde været særdeles stille og der havde ikke været registreret grusudlægninger siden 2006, hvilket betød at Samarbejdsudvalget blev pålagt at lave en plan for vandpleje og først da denne var afleveret til myndighederne, kunne laksekvoten gives – denne situation kommer SU Ribe Vest ikke i. Niels Michaelsen, Miljøkoordinator i SU Ribe Vest, kan bekræfte at der ud over en del afsluttede projekter, på nuværende tidspunkt ligger flere projekter til godkendelse hos de berørte kommuner og at der er endnu flere på tegnebrættet. Der er ingen tvivl om at de kommende år vil bestandene få et gevaldigt løft, forudsat at alle projekter får stemplet: GODKENDT.

En fælles indberetningsportal er også ved at være på plads og SU Ribe Vest har haft et ønske om at etablere en portal, hvor alle arter kunne registreres, både med billede og fangstrapport. Vi kan verificere at en ny indberetningsside er etableret og klar til at blive offentliggjort inden længe.

Der er ingen tvivl om, at foreningsmedlemmerne vil blive mere integreret i udvalgets arbejde end tidligere og at de derigennem kommer til at føle mere ejerskab over å-systemet. Indberetningssiden vil i den grad blive et samlingssted for fangstindberetninger, og her vil man også kunne holde sig informeret om det arbejde der foregår i SU. Med en betydelig større åbenhed, håber vi at kunne trække flere ind i det frivillige arbejde omkring åen, så vi i fællesskab, kan skabe Danmarks bedste fiskevand.

Jels Fiskeriforening har en meget stor Juniorafdeling og der er i SU Ribe Vest enighed om, at Juniorarbejdet skal i fokus – her kan Jels bidrage med meget erfaring. Vi ønsker i SU-Ribe Vest at udvikle et samarbejde på tværs af juniorafdelingerne og derigennem være med til at løfte den kommende generation af lystfiskere. Når vi gamle engang finder vores egen standplads, så er der nye kræfter til at tage over.

Laksekvoten 2015

SU Ribe Vest ansøger i 2015 om dispensation til hjemtagelse af laks og da alle krav fra myndighederne er overholdt, burde der ikke være noget til hinder for, at SU Vest kan råde over egen kvote til den kommende sæson. Det der bliver interessant er hvordan myndighederne vil dele kvoten mellem de 2 sammenslutninger, især hvis der skeles til de seneste års fangster, hvor der er en meget klar overvægt i fangstfordelingen til fordel for SU Ribe Vest:

I 2013 blev der i alt landet 228 laks i hele Ribe åsystem:

  • 95 % registreret i SU Ribe Vests vand.
  • 3 % registreret uden for kvoteområde.
  • 2 % registreret i Samarbejdsudvalget for Ribe å-system

I 2014 blev der i alt landet 237 laks i hele Ribe åsystem:

  • 92 % registreret i SU Ribe Vests vand.
  • 1 % registreret uden for kvoteområde
  • 7 % registreret i samarbejdudvalget for Ribe å-system

Ovenstående tal er fra de 2 sæsoner, hvor der i Ribe å har været fri passage rundt om Ribe by og det er derfor et godt bud på en generel fangstfordeling af laks i Ribe å – også for de kommende år. Hvordan en opdeling af en laksekvote kommer til at se ud, forudsat at Ribe å tildeles en kvote i 2015, er op til myndighederne, men det er nærmest utænkeligt, at de seneste års registreringer ikke tages med i ligningen, det er reelt det eneste myndighederne har at forholde sig til, når kvoten skal deles mellem de 2 sammenslutninger. Ingen tvivl om at alle bliver lidt klogere når foråret nærmer sig og de sidste løse ender er på plads – det bliver spændende at følge.

På vegne af SU Ribe Vest,
Claus Warming Ehmsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *